DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18495641.02212%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi 2024 Çalıştay Raporu’nu Yayınlandı
  • Haber 2023
  • Teknoloji
  • Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi 2024 Çalıştay Raporu’nu Yayınlandı

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi 2024 Çalıştay Raporu’nu Yayınlandı

ABONE OL
9 Temmuz 2024 13:52
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi 2024 Çalıştay Raporu’nu Yayınlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mayıs ayında düzenlenen çalıştayda, Türkiye’nin yapay zeka stratejisini gerçekleştirebilmesi için ortaya koyması gereken “Yapay Zeka Seferberliği”nin kıymetli adımları ve geleceğe yönelik maksatları belirlendi. 

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) düzenlediği çalıştayda, özel dal temsilcileri, teknoloji şirketleri yetkilileri, teşebbüsçüler, akademisyenler, basın mensupları, kamu ve STK temsilcileri üzere Türkiye’deki yapay zeka ekosistemine istikamet veren birçok farklı paydaşı bir ortaya getirdi.

TRAI 2024 Çalıştayı kapsamında yapay zeka gündemi, ekosistem iş birlikleri, Türkiye’nin yapay zeka stratejisi ve küresel ölçekte Türkiye’ye rekabet avantajı sağlayacak çalışmalar konuşuldu. Çalıştay kapsamında ortaya çıkan “Yapay Zeka Seferberliği” için atılması gereken somut adımlar belirlendi.

Yapay Zeka Seferberliği: Ortak Vizyon ve İş Birliği

TRAI Çalıştay raporunda ,“Yapay Zeka Seferberliği” için ülkemizin yapay zeka teknolojisine yönelik kaynaklarını ve  kabiliyetlerini kullanması, bu kapsamda gerçekleşecek ekosistem iş birliklerinin ehemmiyeti ve kamu, özel kesim, akademi, teşebbüsler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışarak bir vizyon geliştirmesinin gerekliliği vurgulandı. 

Dijitalleşme Altyapısı ve Stratejik Pozisyon: Türkiye’nin Güçlü Yönleri

Çalıştay raporunda yer verilen SWOT tahliline nazaran, Türkiye’nin dijitalleşme altyapısı, stratejik coğrafik pozisyonu ve genç nüfus üzere güçlü istikametleri ön plana çıkıyor. Bu avantajlar, Türkiye’nin yapay zeka teknolojilerini benimsemesi ve geliştirmesi için büyük bir potansiyel sunuyor. Raporda; sıhhat, otomotiv, tarım, savunma sanayi üzere kritik bölümlerde yapay zeka uygulamalarının hayata geçirilmesinin ehemmiyeti aktarılıyor.

Veri Kültürü ve Yetkinlik Geliştirme: Muvaffakiyetin Anahtarı

Yapay zeka seferberliğinin başarılı olabilmesi için data kültürü ve yetkinlik geliştirme bahisleri büyük değer taşıyor. Bilgi okuryazarlığının artırılması, data güvenliği ve etik kullanımın sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıyeten, toplumun her bölümünde yapay zeka yetkinliklerinin artırılması ve bu alanda eğitim programlarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.

 

“Türkiye’nin yapay zeka konusunda gidecek yolu var”

Türkiye’nin yapay zeka konusunda gidecek yolunun olduğunun altını çizen TRAI Yöneticisi Can Sinemli şunları söyledi: “Ekosistemin büyümesi ve gelişmesi teşvik edilmeli, yapay zeka projeleri ve araştırma-geliştirme faaliyetleri artırılmalı. Ayrıyeten, yetkinlik konusu da kıymetli. Ülkemizin bedelli beyinlerinin yapay zekaya yönlendirilmesi ve bu alanda gelişmeleri sağlanması gerekli. Etik ve emniyetli yapay zeka alanında çalışmaların artmasına dair tasalar göz önünde bulundurulup bu husustaki araştırma ve tahliller için kaynak ayrılmalı. Bu kapsamda, teknoloji şirketleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve akademiler ile iş birliği halinde olmak da büyük değer taşıyor.”

“Etik, hukuk ve siyaset boyutlarının dikkatle ele alınması gerekiyor”

Yapay zeka teknolojilerinin süratle gelişmesinin, beraberinde pek çok fırsat ve avantaj getirdiğini belirten Sinemli, “Bu teknolojilerin etik, hukuk ve siyaset boyutlarının dikkatle ele alınması gerekli. Yapay zeka uygulamalarının inançlı, adil ve sorumlu bir formda geliştirilmesi ve kullanılması, toplumsal kabulü ve sürdürülebilirliği açısından kritik değere sahip. Etik prensiplere ahenk, bireylerin haklarının korunması ve bilgi güvenliği üzere hususlar, yapay zekanın toplum üzerindeki tesirlerini olumlu tarafta şekillendirmede temel taşlar olarak karşımıza çıkıyor. Birebir vakitte yapay zekaya ait mevzuat ve siyasetlerin güncellenmesi, teknolojinin potansiyel zararlarından korunmayı ve toplumun geniş kesitlerinin bu yeniliklerden faydalanmasını sağlar. Bu bağlamda, Türkiye’nin yapay zeka ekosisteminin etik, hukuksal ve politik boyutlarını ele almak, ulusal ve milletlerarası seviyede rekabet gücümüzü artıracak ve teknolojinin toplumla uyumlu bir biçimde entegrasyonunu sağlamaya yardımcı olur” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.