DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3380052-1.29591%
İstanbul

AZ BULUTLU

06:25

SABAHA KALAN SÜRE

Sınavlara Hazırlıkta Zaman Yönetimi için 4 Önemli Adım

Sınavlara Hazırlıkta Zaman Yönetimi için 4 Önemli Adım

ABONE OL
30 Nisan 2024 15:24
Sınavlara Hazırlıkta Zaman Yönetimi için 4 Önemli Adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilişim çağında bilgiye erişim kolaylaştıkça her kademede öğrenen özellikleri ve öğrencilerden beklenilenler de değişime uğruyor. Bu ortada geliştirilen pek çok yetenek fark yaratmayı sağlarken vakti gerçek kullanma hüneri büyük önem kazanıyor. 

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, birçok öğrencinin vakti hakikat kullanma ile ilgili sorun yaşadığını söz ettiğini belirterek vakit idaresine ait görüşlerini paylaştı.  

Kendi Öğrenme Sürecini Yapılandırma 

Bilişim çağında kullanılan malzeme, kaynak ve kitapların sayısına ait son otuz yıldaki bilgiler incelendiğinde inanılmaz bir artış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, “Yani bilgiye erişimin kolaylaştığı bir devirdeyiz. Bilgiye erişim kolaylaştıkça her kademede öğrenen özellikleri ve öğrencilerden beklenenler de değişime uğruyor. Bilişim çağında hakikat bilgiyi arama, kendi öğrenme sürecini yapılandırabilme, bilişim etiğine uygun davranma ve en değerlisi vakti gerçek kullanma marifeti üzere yeni özelliklere sahip olmak değer kazandı” dedi.

 

Zamanımızı Toplumsal Medyada Heba Ediyoruz

Özellikle toplumsal medya araçlarının kullanım sıklığının artmasıyla vakit idaresine duyulan muhtaçlığın arttığını gözlemlediklerini tabir eden Prof. Dr. Coşkun, “Günümüzde birçok üniversite öğrencisinin vakitle ilgili sorun yaşadığını söz ediyor olmasının altında yatan değerli nedenlerden birisi toplumsal medyada harcanan vakti hakikat yönetememe. Vakit idaresi, vaktinizi farklı faaliyetler ortasında nasıl bölüştüreceğinizi organize etme ve planlama süreci. Üniversitede öğrencilerin sahip olması beklenen bilgiler ve öğrenme suratımızın hudutlu olması öğrencilerde vakit idaresi eksikliği akademik ve toplumsal muvaffakiyet ile ilgili korkular yaratır. Bilhassa vize ve final periyotlarında üniversite öğrencileri bu telaşlar nedeniyle çeşitli meseleler yaşayabilir” diye konuştu. 

Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, bu meseleleri en aza indirebilmek için izlenebilecek adımları şöyle sıraladı: 

Rutin tekrar programı uygulamak: Yeni öğrenilen bilgiyi belleğimize gerçek yerleştirmede dinlenmiş vücut ve zihinle yapılan tekrar değerli. Tüm akademik periyoda yayılan günlük ya da haftalık vakit dilimlerine ayrıştırılmış genel tekrar programı uygulamak yararlı olur. Bu genel tekrar programının gerçekçi ve uygulanabilir olması değerli. Araştırmalar yeni öğrenilen bilgilerin bellekte gerçek halde saklanabilmesi için birinci 24 saatte bir sefer, 3-5 gün içerisinde ikinci kere ve iki hafta sonra üçüncü defa tekrar edilmesinin tesirli olduğunu gösteriyor. Programınızı birkaç hafta uygulayıp ve neyin işe yarayıp yaramadığını değerlendirip gerekirse yine düzenlemeye gidilmeli.

Gerçekçi bir vakit planlaması yapmak: Akademik çalışmalar için vakit planlaması yapılırken dinlenme, uyku, toplumsal yaşama ait vakit aralıklarının bırakılması değerli. Vize ve imtihan haftalarının olduğu devirlerde ders çalışma vakitlerinin ağırlaşması olağan lakin bizi rahatlatacak, kapasitemizi gerçek kullanmamızı olumlu tarafta etkileyecek örneğin kısa bir yürüyüş, sinema izleme vb. fizikî ve toplumsal aktivitelerin kesinlikle vakit planlamasında kendisine yer bulması sağlanmalı.

Çok istikametli gelişimi destekleyen bir program olmalı: Üniversite hayatı kültürel ve toplumsal aktivitelerin ağır olduğu bir ortam. Öğrencilerin bu aktivitelerden yararlanması şahsî gelişimleri için hayli kıymetli. Günümüzde yükseköğretim diplomasına paha katan en değerli ögeler katılmış olduğunuz kültürel etkinlikler, projeler, bilimsel faaliyetler ve toplumsal sorumluluk çalışmalarının size kattığı çok taraflılıktır. Bu nedenle akademik periyot içerisinde nizamlı bir planlama ile bu etkinliklere iştirak sağlanacak biçimde program yapılmalı.

Öğrenme formül ve tekniklerinizi belirleyin: Birçok öğrenme prosedür ve tekniği ortasından size en uygun olanları belirleyip ders çalışma alışkanlıklarınızı bunlarla desteklemelisiniz. Örneğin özet çıkarmak ya da kavram haritaları kullanmak üzere tekniklerden faydalanılabilir. Ayrıyeten öğrenme ve tekrar için geliştirilmiş birçok taşınabilir uygulama var. Rastgele bir yerde uygun bir vakit aralığında tekrar için bu uygulamalar kullanılabilir. Kimi derslerde ön bilgilerin eksikliği nedeniyle de zorluk yaşanılabilir. Bunun için kavram yanılgıları ya da öğrenilmekte zorlanılan hususlarla ilgili araştırma yapmak ya da dersin öğretim üyesinden yardım almak süreci kolaylaştırır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.