DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 0%
İstanbul
24°

HAFİF YAĞMUR

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kurban Bayramında Sağlığınızı Ön Planda Tutun, Dengeyi Yakalayın!
  • Haber 2023
  • Sağlık
  • Kurban Bayramında Sağlığınızı Ön Planda Tutun, Dengeyi Yakalayın!

Kurban Bayramında Sağlığınızı Ön Planda Tutun, Dengeyi Yakalayın!

ABONE OL
13 Haziran 2024 11:40
Kurban Bayramında Sağlığınızı Ön Planda Tutun, Dengeyi Yakalayın!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ayrıyeten bol su içmeyi unutmamak da çok büyük kıymet arz etmektedir. Pekala, Kurban Bayramı’nda eti nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz, fazla et tüketimi ne tıp rahatsızlıklara sebep olabilir, hangi hastalar et tüketiminde dikkatli olmalıdır?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülnar Zeynalova; ‘Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi’ ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu

Yeni kesilmiş eti tüketmek ziyanlı mıdır?

Yeni kesilmiş et tüketmek ekseriyetle sakıncalı olabilir; zira bu etlerde bakteriler hala etkin olabilir ve sıhhat problemlerine neden olabilir. Etin hakikat formda koruma edilmediği durumlarda bakteri üremesi hızlanabilir ve besin zehirlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle, taze kesilmiş etleri tüketirken dikkatli olmak ve uygun biçimde pişirmek kıymetlidir. Etleri buzdolabında saklayarak ve hijyen kurallarına dikkat ederek besin güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Şayet katiyetle taze kesilmiş et tüketmek istiyorsanız, muteber kaynaklardan temin edilmiş ve hijyen kurallarına dikkat edilmiş olmasına kıymet vermelisiniz.

Kurban Bayramı’nda hangi mide-bağırsak hastalıkları artar?

Kurban Bayramı’nda tüketilen fazla ölçüde et ve hijyen konusundaki dikkatsizlik nedeniyle birtakım mide-bağırsak hastalıklarının artma riski bulunabilir. Bu hastalıklar ortasında en yaygın olanları şunlardır:

1. Besin Zehirlenmesi: Eti uygun formda koruma etmemek, hijyen kurallarına dikkat etmemek ve çiğ yahut gereğince pişmemiş et tüketmek besin zehirlenmelerine neden olabilir.

2. Barsak Enfeksiyonları: Etin kirli suyla yıkanması yahut gereğince pişirilmemesi barsak enfeksiyonlarına sebep olabilir.

3. İshal ve Mide Bulantısı: Aşırı yağlı yahut baharatlı et tüketmek, sindirim sisteminin zorlanmasına ve bunu sonucu olarak da ishal ile mide bulantısına neden olabilir.

Bu nedenlerle, Kurban Bayramı’nda et tüketirken hijyen kurallarına dikkat etmek, etleri uygun halde koruma etmek ve yeterli pişirmek kıymetlidir.

Kurbanda çok yağlı yahut baharatlı et tüketimi, sindirim sisteminin zorlanmasına neden olur ve kimi bireylerde pankreatit belirtilerini tetikleyebilir. Bu nedenle, pankreatit üzere sıhhat meselelerine karşı hassas olan bireylerin Kurban Bayramı’nda dikkatli olması ve çok yağlı yahut baharatlı et tüketiminden kaçınması önerilir.

Fazla et tükettiğimizde hangi sıhhat sıkıntılarını yaşayabiliriz?

Fazla ölçüde et tüketmek sıhhat açısından birtakım riskleri beraberinde getirebilir. İşte fazla et tüketiminin neden olabileceği mümkün sıhhat meseleleri:

1. Sindirim Problemleri: Aşırı ölçüde et tüketmek sindirim sisteminizi zorlayabilir ve sindirim meselelerine yol açabilir. Bu durumda mide ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal yahut kabızlık üzere sıkıntılar yaşanabilir.

2. Kolesterol ve Kalp Sıhhati Sorunları: Yüksek ölçüde doymuş yağ içeren etlerin çok tüketimi kolesterol düzeylerini ve kalp sıhhati riskini artırabilir.

3. Obezite: Aşırı et tüketimi, fazla kalori alımına ve kilo artışına yol açabilir. Obezite de birçok sıhhat meselesine davetiye çıkarabilir.

4. Böbrek Sorunları ve Gut hastalığı: Aşırı protein alımı böbrekleriniz üzerinde ek yük oluşturabilir ve böbrek işlevlerini etkileyebilir.

5. Besin Zehirlenmesi: Etin uygun halde koruma edilmemesi yahut gereğince pişirilmemesi sonucu besin zehirlenmeleri yaşanabilir.

Kurbanda hangi hastalar daha dikkatli olmalıdır?

Özellikle şu hastaların dikkatli olmaları kıymetlidir:

1. Diyabet Hastaları: Kurban eti, yüksek protein ve yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle, diyabet hastalarının porsiyonlarını denetim etmeleri kıymetlidir.

2. Hipertansiyon Hastaları: Kurban etinde yüksek ölçüde sodyum bulunabilir. Bu nedenle, hipertansiyon hastalarının tuz tüketimine dikkat etmeleri değerlidir.

3. Kalp Hastaları: Yüksek yağ içeriği nedeniyle kalp hastalarının kurban eti tüketiminde ölçülü olmaları kıymetlidir.

4. Sindirim Sistemi Rahatsızlığı Olanlar: Mide rahatsızlığı yahut sindirim sorunu yaşayan bireylerin ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları kıymetlidir.

Bu hastalıklara sahipseniz; beslenmenize dikkat ederek, porsiyonlarınızı denetim altında tutarak ve hekiminize danışarak daha sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirebilirsiniz.

Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramlarına dikkat!

Bayram ziyaretlerinde fazla et tüketimi sonrası şerbetli tatlılardan kaçınmak güzel bir fikir olabilir. Şerbetli tatlılar ekseriyetle şeker ve kalori açısından yüksektir, sindirimi zorlaştırabilir. Bunun yerine sütlü tatlılar, meyve tabağı yahut hafif tatlılar tercih edebilirsiniz. Ayrıyeten, yemek sonrası yürüyüş yaparak sindiriminizi destekleyebilirsiniz.

Bu nedenlerle, istikrarlı ve ölçülü bir biçimde et tüketmeye ihtimam göstermek kıymetlidir. Çok et ve tatlı tüketiminden kaçınarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek sıhhatinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Şayet sıhhat meseleleri yaşıyorsanız yahut rahatsız hissediyorsanız bir sıhhat uzmanına danışmalısınız.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.