Kalp sağlığınız için spor yaparken bu hatalara düşmeyin!

Yazın yaklaşmasıyla bilhassa fazla kilolardan kurtulmak ya da sıkı bir bedene sahip olmak gayesiyle pek çok kişi spora yöneliyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar; tertipli yapılan sporun genel beden sıhhatiyle birlikte kalp sıhhatini da kıymetli ölçüde desteklediğini gösteriyor. Lakin dikkat! Çünkü birtakım kurallara dikkat etmezseniz kalbinize yarar yerine ziyan verebilir hatta kalp krizi riskini artırabilirsiniz! Acıbadem Taksim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan “Türkiye, kalp hastalıkları açısından riskli bir ülke pozisyonundadır. Bu durum, kalp sıhhatini korumak için spor yapmanın ne kadar değerli olduğunu açıkça gösteriyor. Buna rağmen birtakım kurallar göz arkası edildiğinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir ki bilhassa kalp hastalığı hikayesi olan şahıslar için bu risk daha fazladır. Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) datalarına nazaran, Türkiye'de her 10 mevtten 4'ü kalp ve damar hastalıklarına bağlıdır. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi, 100 bin kişi de beyin kanaması ve felç geçirmektedir” diyor. Prof. Dr. Murat Turfan spora başlamadan evvel ihmale gelmez 3 kuralı anlattı, değerli ikazlar ve tekliflerde bulundu.  

Sağlık durumunuza, yaşınıza ve kondisyonunuza uygun olmayan sporları yapmaktan kaçının. Bu kriterler açısından kendinize en uygun sporu seçmeniz kıymetlidir. Ayrıyeten,  keyif almanızı sağlayacak ve günlük yaşantınızı zora sokmayacak programlama yapabileceğiniz bir spor seçmeniz de motivasyonunuzu yüksek tutacaktır. Prof. Dr. Turfan “Yeni başlayanlar için yürüyüş, bisiklete binme yahut yüzme üzere düşük yoğunluklu idmanlar ülküdür. Daha tecrübeli atletler koşu, tenis yahut basketbol üzere daha yüksek yoğunluklu idmanlar yapabilir. Kronik bir hastalığınız varsa, hekiminize hangi sporların sizin için uygun olduğunu sorabilirsiniz” diyor.  

Ani ve ağır antrenmanlara başlamak kalp hastalıklarına hatta kalp krizine neden olabilir! Bu nedenle kademeli olarak ilerleyen bir program uygulamak değerlidir. Bedeninizin yeni idman programına ahenk sağlaması için birinci haftalarda kısa müddetli ve düşük yoğunluklu idmanlar yapmanız önerilir. Yavaş başlamak; sakatlanma riskini azaltır, motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olur, bedeninizin idman programına ahenk sağlamasına vakit tanır. Prof. Dr. Turfan bu noktada şu tekliflerde bulunuyor: “İlk hafta 10-15 dakikalık antrenmanlarla başlayabilirsiniz. Her hafta antrenman sürenizi ve yoğunluğunuzu kademeli olarak artırabilirsiniz. Bedeninizin sinyallerini kesinlikle dinleyin. Bilhassa göğüs, kas, baş ağrısı, baş dönmesi ya da nefes darlığı üzere şikayetleriniz olursa dinlenmeli ve kesinlikle doktora başvurmalısınız. Bedeninizin susuz kalmaması için de bol su içmeye ihtimam göstermelisiniz.” 

Haftada en az 3-5 gün, en az 30 dakika idman yapmak kalp sıhhatiniz için ülküdür. Tertipli idman; kalp kaslarını güçlendirmeden kan basıncını düşürmeye, kolesterolü dengelemeden gerilimi azaltmaya dek bedene birçok yarar sağlar. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan antrenmanları bazen hiç yapmayıp bazen de çok yüklenmenin kalbi olumsuz etkileyebildiğini belirterek, antrenmanın günlük rutinin bir kesimi haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Videolar