İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek Fabrikası’ndan yeni ürün Çölyak hastaları için özel üretim ekmek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek Fabrikası’nda yalnızca çölyak hastalarının tüketebileceği özel ekmek üretildi. Fenilketonüri hastaları ise mevcut glütensiz ekmekten faydalanmaya devam edebiliyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi Çiğli’deki Halk Ekmek Fabrikası’nda yalnızca çölyak hastalarının tüketebileceği yeni bir ekmek üretildi. Ekmek, 10 Haziran itibariyle satışa sunuldu. Fenilketonüri (PKU) hastaları ise üretimi devam eden glütensiz ekmekten faydalanmaya devam edebiliyor.
Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali Kalmış, “Fabrikamızda 2010 yılından itibaren glütensiz ekmek üretimi gerçekleştirmekteydik. Lakin bu eser hem fenilketonüri hem de çölyak hastalarının ortak kullanacağı biçimdeydi. Bilhassa çölyak hastalarının isteği ve haklı talepleri bizi yeni bir arayışa itti. Bu eserimiz yalnızca çölyak hastalarının kullanımına nazaran reçete edildi. 10 Haziran itibariyle satışa başladık” dedi.“İzmirliler mutlu kaldı”
Mevcut olan fenilketonüri ve çölyak hastalarının ortak tüketebildiği glütensiz ekmekle yalnızca çölyak hastaları için üretilen yeni eser ortasındaki duruma dikkat çeken Ali Kalmış, “Önceki ekmekte protein kullanamıyorduk lakin çölyak hastaları için bu türlü bir durum kelam konusu değildi. ‘Siz bunu farklı üretirseniz seviniriz’ dediler. Arkadaşlarımız yaklaşık 3 ay süren AR-GE çalışmaları yaparak deneme üretimleri gerçekleştirdiler. Yeni bir reçete oluşturuldu, beğeni topladı. İnsanlarımız çok mutlu kaldılar. Kendilerine has bir eser olduğunu, hiç ısıtmadan tüketebilecekleri için sevinç duyduklarını belirttiler. Tadının, kokusunun, imajının çok daha farklı olduğunu ve şad kaldıklarını aktardılar. Fenilketonüri hastaları ise mevcuttaki ekmeği almaya devam edecek. Yeni eser yalnızca çölyak hastaları için olacak. Mevcut eserimizle tıpkı fiyattan, yani 25 TL’den satışa sunulacak” diye konuştu.Mevcut eserle birebir fiyat
Halk Ekmek Fabrikası, Türkiye’nin kuvvetli ekonomik koşullarında halka ucuz ve sağlıklı ekmek sunuyor. Her gün el değmeden üretilen 120 bin ekmek, 93 Halk Ekmek büfesi aracılığıyla yurttaşların sofralarına ulaştırılıyor.
Halk Ekmek Fabrikası’nda üretilen 210 gramlık olağan ve kepekli ekmekler 5 lira, 450 gramlık tam buğday unlu ve çavdar ekmekleri 18 lira, 450 gramlık glütensiz (fenilketonüri) tost ve hamburger tipi ekmek 25 lira, 1 kilogramlık karakılçık ekmeği 50 lira bedelle satışa sunuluyor. Yeni eser glütensiz (çölyak) tost ve hamburger tipi ekmek de 25 lira fiyatla vatandaşla buluşuyor.
Fabrikada çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastaları için, tost ve hamburger olmak üzere iki tip glütensiz ekmek üretimi yapılıyor. Glütensiz ekmek çeşitleri ve karakılçık ekmeği sipariş üzerine Halk Ekmek büfelerinden, Grand büfelerinden temin edilebiliyor; ayrıyeten kargo ile vatandaşlara ulaştırılıyor.Çölyak ve fenilketonüri nedir?
Çölyak; ince bağırsağın, bir protein çeşidi olan glütene karşı ömür uzunluğu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyetiyle ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Hastalar; buğday, arpa, çavdar ve yulaf üzere tahılları içeren yiyecekler tüketemiyor. Çölyaklı hastaların daima olarak glüten içermeyen besinlerle beslenmesi gerekiyor.
Fenilketonüri ise kalıtımsal bir hastalıktır. Yani hastalığın oluşabilmesi için hem annenin hem de babanın bu hastalık açısından taşıyıcı olması gerekmektedir. Tedavinin en değerli noktasını hastalıktan mustarip çocukların erken periyotta tespit edilip ömrün birinci günlerinden başlanarak fenilalaninden kısıtlı diyet verilmesi oluşturur.Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali Kalmış, “Fabrikamızda 2010 yılından itibaren glütensiz ekmek üretimi gerçekleştirmekteydik. Lakin bu eser hem fenilketonüri hem de çölyak hastalarının ortak kullanacağı biçimdeydi. Bilhassa çölyak hastalarının isteği ve haklı talepleri bizi yeni bir arayışa itti. Bu eserimiz yalnızca çölyak hastalarının kullanımına nazaran reçete edildi. 10 Haziran itibariyle satışa başladık” dedi.“İzmirliler mutlu kaldı”
Mevcut olan fenilketonüri ve çölyak hastalarının ortak tüketebildiği glütensiz ekmekle yalnızca çölyak hastaları için üretilen yeni eser ortasındaki duruma dikkat çeken Ali Kalmış, “Önceki ekmekte protein kullanamıyorduk lakin çölyak hastaları için bu türlü bir durum kelam konusu değildi. ‘Siz bunu farklı üretirseniz seviniriz’ dediler. Arkadaşlarımız yaklaşık 3 ay süren AR-GE çalışmaları yaparak deneme üretimleri gerçekleştirdiler. Yeni bir reçete oluşturuldu, beğeni topladı. İnsanlarımız çok mutlu kaldılar. Kendilerine has bir eser olduğunu, hiç ısıtmadan tüketebilecekleri için sevinç duyduklarını belirttiler. Tadının, kokusunun, imajının çok daha farklı olduğunu ve şad kaldıklarını aktardılar. Fenilketonüri hastaları ise mevcuttaki ekmeği almaya devam edecek. Yeni eser yalnızca çölyak hastaları için olacak. Mevcut eserimizle tıpkı fiyattan, yani 25 TL’den satışa sunulacak” diye konuştu.Mevcut eserle birebir fiyat
Halk Ekmek Fabrikası, Türkiye’nin kuvvetli ekonomik koşullarında halka ucuz ve sağlıklı ekmek sunuyor. Her gün el değmeden üretilen 120 bin ekmek, 93 Halk Ekmek büfesi aracılığıyla yurttaşların sofralarına ulaştırılıyor.
Halk Ekmek Fabrikası’nda üretilen 210 gramlık olağan ve kepekli ekmekler 5 lira, 450 gramlık tam buğday unlu ve çavdar ekmekleri 18 lira, 450 gramlık glütensiz (fenilketonüri) tost ve hamburger tipi ekmek 25 lira, 1 kilogramlık karakılçık ekmeği 50 lira bedelle satışa sunuluyor. Yeni eser glütensiz (çölyak) tost ve hamburger tipi ekmek de 25 lira fiyatla vatandaşla buluşuyor.
Fabrikada çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastaları için, tost ve hamburger olmak üzere iki tip glütensiz ekmek üretimi yapılıyor. Glütensiz ekmek çeşitleri ve karakılçık ekmeği sipariş üzerine Halk Ekmek büfelerinden, Grand büfelerinden temin edilebiliyor; ayrıyeten kargo ile vatandaşlara ulaştırılıyor.Çölyak ve fenilketonüri nedir?
Çölyak; ince bağırsağın, bir protein çeşidi olan glütene karşı ömür uzunluğu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyetiyle ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Hastalar; buğday, arpa, çavdar ve yulaf üzere tahılları içeren yiyecekler tüketemiyor. Çölyaklı hastaların daima olarak glüten içermeyen besinlerle beslenmesi gerekiyor.
Fenilketonüri ise kalıtımsal bir hastalıktır. Yani hastalığın oluşabilmesi için hem annenin hem de babanın bu hastalık açısından taşıyıcı olması gerekmektedir. Tedavinin en değerli noktasını hastalıktan mustarip çocukların erken periyotta tespit edilip ömrün birinci günlerinden başlanarak fenilalaninden kısıtlı diyet verilmesi oluşturur.Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı