Aşırı Sıcaklarda Serinleten İçeceklere Dikkat!

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Özellikle yaz aylarında değil terleme yoluyla nefes alıp verirken bile sıvı kaybettiğimiz için bedenimizin suya muhtaçlığı artıyor. Günde ikibuçuk litreden az su içmemek gerekiyor. Fakat pek çok kişi çok sıcaklarda su yerine soğuk şekerli içeceklere yönelebiliyor! Halbuki gerek bedenimizin sıvı gereksinimini karşılamak gerekse serinlemek için katiyetle sıhhatsiz, katkılı ve yapay içeceklerden uzak durmak çok önemli” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz çok sıcaklarda konutta hazırlayabileceğiniz serinleten içecekleri, bir su bardağına (200 ml) denk gelen kalori ölçülerini ve tanımlarını anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

 

Yaz ayı denilince akla birinci gelenlerden biri mesken üretimi limonata oluyor. 1 su bardağı limonatanın (200 ml) 65 kalori içerdiğini belirten Sıla Bilgili Tokgöz, içerisinde bal olduğu için 1 yaş altı çocuklardan uzak tutulması gerektiğini söylüyor. 

Tarifi:

İki büyük limon ve bir portakalın kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. Üç yemek kaşığı çiçek balı, bir tutam fesleğen ya da nane ve bir litre su ekleyerek derin bir sürahide karıştırın. Buzdolabında en az iki saat dinlenmeye bırakın. Sonra ince bir süzgeç ile süzün. Bol buz, nane yahut fesleğen yaprakları ile servis edebilirsiniz. 

Yazın vazgeçilmez meyvelerinden karpuz ve kavun içeriğindeki yüksek su oranıyla öne çıkıyor. Bu meyveleri maden suyuyla buluşturunca ortaya 120 kalorilik lezzetli bir içecek çıkıyor. Lakin dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Tokgöz, glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme suratı hayli yüksek olduğundan diyabet hastalarının bu içeceği daha az ölçüyle ve dikkatli tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Tarifi:

İki dilim karpuz (200 gr) ve iki dilim kavunu (200 gr) buzlukta iki saat dondurun. Daha sonra taze nane yapraklarıyla blenderden geçirin. Üzerine yarım limon suyu ve bir şiye maden suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.  

Özellikle yazın kahvaltı için farklı alternatif arayanların da severek tüketeceği tok tutan ve serinleten içeceklerden biri; yaban mersinli smoothie. Bir bardağı (200 ml) 250 kalori olan bu içeceğin; içerisindeki çilek ve yaban mersini sayesinde C vitamini ve antioksidan açısından epey güçlü olduğunu söyleyen Tokgöz “Yulaf içerisindeki lif sayesinde mideyi daha geç terkederek daha uzun müddet tok kalmaya yardımcı oluyor. Süt hem kalsiyum hem protein bakımından günlük alıma katkı sağlıyor. Glisemik indeksi düşük meyve kullanıldığı için diyabet hastaları da rahatlıkla tercih edebilirler” diyor. 

Tarifi: 

Sekiz adet yaban mersini, bir su bardağı süt, iki yemek kaşığı yulaf ve bir çay kaşığı toz tarçını bir kaba koyarak blenderden geçirip tüketebilirsiniz. Daha şekerli bir tat arayanlar bu tarife bir adet muz da ek edebilirler. Süt ve süt eserlerine intoleransı olanlar ise badem yahut yulaf sütü üzere bitkisel içecekler de tercih edebilir. 

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, kefirin probiyotik aktifliği ile bağırsak dostu bir içecek olduğunu vurgulayarak “İçerisindeki kalsiyum ve protein sayesinde kas ve kemik sıhhati için de son derece kıymetli. Ek besin periyodunda bebeklerin bile rahatlıkla içebileceği hem çok sağlıklı hem de çok doyurucu bir içecek tanımı olarak öne çıkıyor” diyor. 

Tarifi: 

Bir su bardağının dörtte üçü kadar kefiri, yarım çay bardağı suyu, bir küçük muzu ve iki adet kayısıyı blenderden geçirdikten sonra içebilirsiniz. Diyabet hastaları için; kiraz, şeftali, elma ve çilek üzere kan şekerini süratli yükseltmeyen besinler tercih edilebilir. 

 

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bu vazgeçilmez şerbetin hayli sağlıklı olduğunu belirten Tokgöz şöyle konuşuyor: “Reyhan, antioksidan-bağışıklık destekleyici ve mide bağırsak yakınmalarına, hazımsızlığa âlâ geliyor. Şerbet deyince akla çabucak şekerli bir içecek gelse de yüksek şeker ve kalori alımı bedende yağ olarak depolanıp süratle kilo aldırdığı için rafine şeker kullanmadan da reyhan şerbeti hazırlayabilirsiniz.”

Tarifi: 

Bir demet taze reyhanı yıkayıp bir kaseye alın. Üzerine bir litre sıcak su döküp içerisine bir adet kabuk tarçın, beş adet karanfil ve bir adet limon suyu ekleyerek soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra iki yemek kaşığı hurma özü yahut balı ekleyip bol buzla servis edebilirsiniz. 

 

Hazır satılan soğuk çayların yüksek oranda rafine şeker içerdiğini, bu nedenle konutta hazırlayarak hem çok sıcaklarda serinleyip hem de sağlıklı içecek olarak tüketebileceğinizi belirten Sıla Bilgili Tokgöz, bir su bardağı (200 ml) içeceğin 60 kalori olduğunu söylüyor. Tokgöz şöyle konuşuyor: “Termojenik tesire bağlı olarak yeşil çay daha fazla güç harcanmasını sağlıyor. Aynı vakitte yeşil çay polifenolik bileşenlerinin tesiriyle de kilo kaybına ve ödem atmaya da yardımcı oluyor. Fakat içeriğindeki kafein sebebiyle yüksek tansiyonu, kardiyovasküler hastalığı ve böbrek hastalığı olanların dikkat etmesi gerekiyor.”

Tarifi:

İki adet poşet yeşil çayı ya da bir yemek kaşığı dökme yeşil çayı yarım litre kaynatılmış suda demleyin. Soğumaya bırakın. İki adet olgun şeftaliyi bir çay bardağı su ile blenderden geçirip bir sürahiye süzün. Akabinde üzerine soğumuş yeşil çayınızı ekleyip buzla servis edebilirsiniz. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Videolar